Friday, June 24, 2011

Tutorial Membuat Scroll Box di Bloglist & Html Widget

Mahu memperkemaskan lagi blog dengan memasang scroll up & down pada list blog yang berjela-jela?
Saya terjumpa tutorial ni kat http://www.ceritaindahkami.com. saya pun buat juga. hihi. maaf la saya tak reti sangat tulis tutorial. jadi saya cedok je ayat-ayat dari situ. maaf ye.

Mula-mula, korang kena dapatkan id widget yang ingin diletak scroll box.
Macam mana nak dapatkan id ni? Pegi kat Dashboard, Klik Design lepastu pilih page elements. kat sidebar korang ada list-list widget kan?


klik edit bloglist widget (contoh widget yang ingin diletak scroll box),


korang cari widget id kat atas tu. biasanya dia ada kat last sekali. macam kat gambar ni..

id widget ini ialah BlogList2

Dah dapat id tu, korang replace kat coding bawah tu. yang tulisan kaler merah tu ye. sila copy betul-betul. jangan dekatkan dot dengan id widget tu. nanti tak jadi. Yang kaler hijau tu, korang boleh adjust mengikut ketinggian yang korang nak.

**Paste kan dulu coding ni di notepad/ word atau buat la mana-mana yang menyenangkan korang ye :)

#BlogList1 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}



Lepastu, korang pegi kat Edit Html, tick kat Expand Widget Templates,




 dan dengan menggunakan Control + F, search ]]> macam kat bawah ni..


Dah jumpa ]]>, maka bolehla korang ambik coding dari 1st step tadi dan paste di atas kod ]]>. Di atas ye, bukan di bawah..hihihi.. Buatla kat widget2 lain yang korang nak bagi pendek sikit..Tapi tutorial ni tak applicable pada blog archive. nanti saya buat entri lain untuk membuat scroll box di Blog Archive pulak :)


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

2 comments:

mrs redzuan said...

ngahaha. tutorial sekarang....aku baru nak tanya ko. malas explain la tu..kakakakaka...

Akhelaken said...

TQ krn kongsi tutorial ni! sy da cube..mmg pening sket, tgk HTML je pening! haha