Friday, February 22, 2013

Terer masak sampai boleh bukak kedai. kau ada??

Adoila.  sori tajuk entri tak semenggah. haha. seploh jam aku fikir nak buh tajuk apa (tipu. haha). ok. straight to the point. nabil jenis kalau suka makan satu jenis lauk tu sampai straight seminggu hari-hari nak lauk tu juge. eh tak cukup seminggu. minggu depan nak lauk yang sama. kadang sampai sebulan lauk yang sama. percaya tak? ke anak u ols ada yang macam tu? sobsob.

Pendek kata.
Aku boleh masak kari sambil pejam mata. ok tipu. haha.

Menu Top 5. setakat ni la ye. haha.

Yang ke-5. Nasi minyak hujan panas.
Hambekk. hari-hari aku kena masak nasi minyak yang berwarna-warni di Alidilfitri tu ha. tapi nasib baik la tak lama. tak sampai seminggu pun. nasib baikkk. pengsan nak melayan menu ni. mana taknya. kalau masak kena guna beras basmathi. lepastu minyak sapi adalah wajib sebab kalau tak rasa dia OUT.

Yang ke-4. Kerang masak lemak.
Disebabkan kerang tak sedap disimpan stok dalam peti sejuk. maka, hari-hari laa aku kena pegi kedai memborong kerang. dah la sekali hadap sekilo. tu namanya melantak. kan? haha. lepastu takmau pulak kerang rebus gitu saje. masak lemak la jawabnya kan. memang sambil makan sambil bodek mama la kan..kan..hehe

Yang ke-3. Tomyam ayam.
Nabil mula gila tomyam sejak kami bercuti kat tioman masa Raya Cina tempohari. nasib baik tomyam senang masak. haha. campak-campak je bahan. asal balik je rumah mak aku, aku petik siap-siap daun limau purut, ambik lengkuas, serai bagai. haha. jimat tak?

lepastu demand pulak tu. tak suka tomyam putih. nak tomyam merah. makan kat kedai dia cakap tak sedap. mama masak laaaggiii sedap. ha, bodek mama sampai kembang. hahha. menu tomyam bertahan selama 2 minggu. sebab aku terrrrrmasak laksa penang la pulak. sebab jemu pulak hari-hari mengadap tomyam.

Ok. tu yang timbul Yang ke-2 sekarang ni. kira top la kan. sebab nabil cakap aku masak lagiiiii sedap dari yang beli kat pasar malam. pergghhh gitteeewww :P

Nak tau apa? LAKSA PENANG. haha. tak pernah tercapai dek akal aku nak jadi rajin tahap maksima hari-hari nak masak laksa wwehhhh..

aku start kena masak hari jumaat minggu lepas. sebab kat rumah mak aku ada nak buat majlis bacaan Yaasin dan doa selamat. aku pulak tumpang buat aqiqah damia. haha. dah nak masuk 3 tahun baru nak buat aqiqah. sori kakak. masa nabil dulu buat seekor je. ni kami buat lagi seekor. jadi, ada 2 ekor kambing la. ok. cerita Aqiqah nanti aku buat entri lain ye? hehe.

Lepastu Rabu baru aku start buat semula. tu pun dah berapa hari dia tanya. bila nak buat laksa johor. aik??
Tah bila la dia makan laksa johor. Balik sekolah semalam nabil request lagi nak makan laksa.
Masakleeeee mama kalau hari-hari mau laksa. wuwuwuuu..

Tapi aku mim-alif-lam-sin la pulak semalam. haha. 

Nasib baik boleh pujuk lagi makan nasi lauk asam pedas.
Nasib baik dia cakap sedap. Tapi aku masak sikit. petang nak makan dah habis.

Sebab semalam ada pasar malam.
Konon la kan masak cukup2.
Konon nak beli je laksa tu.

Dah beli.
TAPI..............................

'mama, kuah dia cair. tak sedap. mi dia pun tak sedap'

ada baki kuah laksa semalam. aku cuci mi laksa tu. tukar kuah. kejam tak aku? haha.

'mama, kuah dia sedap. macam mama masak semalam. tapi kenapa mama tak tukar mi sekali'

SOBSOBSOB.

Jadi.......aku kena masak laksa penang sampai boleh bukak kedai sok. wuwuwuuuu..

Nasib baik semua bahan dah ada. lepas maghrib terus mula operasi masak laksa penang. dulu rasa macam susah gile nak masak. tapi sekarang kalah chef gitu. haha. malam tadi juga damia dan nabil makan. hm, kalau ku tahu, tak payah beli kat pasar malam. kah dah membazir. damia cakap jangan membazir nanti Allah marah. eleh, dia pun sama demand dengan abang. nasib baik la damia makan je apa menu yang abang dia nak.

ps: nabil ingat laksa penang tu laksa johor. sebab tu dia dok request laksa johor. dia kata kan kita duduk johor. kenapa nak panggil laksa penang.. muahahah


Ok. menu yang paling tip top meleTOP.
Teka apa? mesti la KARI.
Kari apa? tak kisah la ape pun. yang penting kari. tapi kari telur takmau yee. hehe.

Kalau dia makan kari..FUHH. sampai menjilat jari. selera betul. tak jemu-jemu. pelik betulll. haha. lauk kari ni la yang paling lama bertahan selalunya. kadang sampai sebulan aku masak lauk yang sama. bila enSuami balik kerja (enSuami balik rabu dan sabtu) baru aku tambah menu lain. untuk aku? aku masak sayur. masak sambal tumbuk ke..sambal belacan ke.. cukup laa..

Bila dia dah jemu makan lauk kari (aku boleh tau sebab bila dia makan tak laju macam selalu, dah slow la maksudnya) aku tukar menu. tapi menu tu cuma bertahan seminggu je la. lepastu berpatah balik kepada KARI semula. hahahah.

Nabil kan. dia jenis suka sangat tengok rancangan memasak. paling suka tengok 5 rencah 5 rasa. kadang tu dia ajar aku, macam mana nak masak satu menu tu. nak kena letak apa..siap step nak masak lagi. terer tau. bila aku tanya mana abg tau? dia cakap alaaa abg tengok kat tv. hihi. bila dia makan laksa, dia tanya. macam mana nak masak. apa bahan yang mama letak masa masak. kalau yang dia tak tau contohnya daun kesum ke..bunga kantan ke..semua dia nak tengok. 

Sebenarnya aku tak kisah pun kena masak lauk-lauk feveret nabil walaupun menu yang agak renyah nak buat. asalkan nabil nak makan. sebab dulu kemain laaa payah dia nak makan. so??? kita enjoyyy la memasak kan. Bangga sebenarnya jadik Feveret Chef anak-anak ni. makanan lain semua tak sedap. mama masak jugaaaa yang sedap. eceh!

Jadi harini punya menu adalah laksa penang ye puan-puan. insya Allah esok lusa nabil akan mula mintak lauk kari semula. sekian. hahaha.

pss: banyak betul entri tak sempat siap. draft saje. tunggu la ye. entri tioman. entri kenduri. fuhh! kenapa la orang lain boleh rajin gile update blog. 

psss: nabil dan damia dah sihat. orang cakap bila baik demam je mesti kemaruk makan. gitu eh? kekanak riang ni aku tengok makan macam apa dah. ngeri juga kekadang. tapi bila nak makan aku bagi je la. kang taknak makan membebel macam hape. haha.

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!