Tuesday, February 26, 2013

Bawak bekal kasih sayang je boleh tak? Miahahaha

Semalam.

Nabil: Mama, boleh tak esok abang nak bawak bekal nasi.
Mama: Boleh. tapi cikgu bagi ke bawak nasi? ada ke kawan bawak bekal nasi?
Nabil: Adaaa..
Mama: Ok. esok pagi mama bawakkan. abang nak lauk apa?
Nabil: Lauk kari.

Ok. tapi sebenarnya aku seram bila dia nak bawak lauk kari. takut tumpah ke..sepah ke..kang cikgu marah tak pasal-pasal je pulak. sebelum ni bawak juga bekal. tapi yang simple. nuget, sosej, donut, keropok lekor..kuih-kuih kering je laa.. tapi kali niiii..adehh.

ps: nabil dah mula balik request lauk kari dahhh..haha. layan saje. kan kat entri Menu Top 5 Nabil tu kan aku cakap esok lusa nabil akan mintak lauk kari semula. hm, tak sempat tunggu esok lusa pun. petang tu jugak dia request kari. haha. ni dah 2 hari aku masak kari ayam. haritu kari kentang. lepastu kari daging sebab damia suka daging. takpe jangan risau. sebab aku masak sambil pejam mata je. haha. tipu :P

Ok. berbalik ke topik asal. nabil berubah fikiran pulak petang semalam.

Nabil: Mama, esok abang nak bawak nasi lemak la. tak jadi bawak lauk kari.
Mama: Nasi lemak warna apa? putih ke hijau?
Nabil? warna hijau la. eh boleh tak mama buat warna biru?
Mama: Biru tu nasi kerabu. nak bawak nasi kerabu ke? abang makan ke?
Nabil: eh abang saje je cakap. mama masak warna hijau tau.
Mama: ok :)

Pagi tadi.

Aku masak 3 cawan nasi lemak hijau. kenapa hijau? sebab aku blend daun pandan sebab tu kaler dia cantik warna hijau. wangi. sedap giler. hehe.

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi.
1/2 biji kelapa parut ( aku saje takmau lemak sangat. kang kekanak mengantuk kat sekolah naya je. haha. kalau suka lemak, boleh guna 1 biji kelapa)
1 sudu kecil halba
1 batang serai (ketuk)
1/2 inci halia
5 helai daun pandan (kalau tak de daun pandan, guna la pes pandan dan pewarna hijau kalau ada ye. hehe)

Aku sukat 1 cawan beras : 1 1/2 cawan air. jadi agak-agak la ye. guna lebih kurang 4 1/2 cawan air. air tu guna untuk blend daun pandan. tapis. ambil jusnya. kelapa parut pun aku blend. perah. lepastu sukat la semula. jus pandan dan santan tu dapat 4 1/2 cawan. lepastu panaskan campuran santan, jus pandan, halba, halia dan serai. jangan lupa letak garam. bila dah mendidih baru masuk beras. lepastu masak. dah masak, boleh makan. sori gambar takde. malas nak ambik gambar, haha.

Aku cedok siap-siap masuk dalam tupperware. oh ya. goreng paha ayam dua ketul. nabil 1. damia 1. goreng guna tepung magik. hehe. ala-ala KFC gitu. kekanak excited. ayam goreng upin ipin katanya.

Kekanak riang start sekolah pukul 8 pagi. 10minit sebelum pukul 8, damia cakap lapar. adoila. tadi takmau makan. mama dah start enjin kereta baru terkedek-kedek nak makan. aku cedok sorang sepinggan. lepastu makan laju-laju. haha.

Sambil makan. Kekanak borak-borak. Aku pasang telinga.

Nabil: sedapnya bau. sedapnya..hm, sedapnya nasi niii.. (sambil suap nasi mulut potpetpotpet)
Damia: sedap kan bang.
Nabil: sedap. mama memang pandai masak kan. nasib baik abang suruh mama masak nasi lemak hijau ni.
Damia: terima kasih abang.

HAHAHAHAH. gelak guling-guling den.

Dah siap belum? jom pegi sekolahhhh..dah pukul 8 la nak oiiii...
Terkedek-kedek basuh tangan. grrrr...

Nabil & Damia: Terima kasih mama masakkan nasi lemak. sedap sangat :)

Hehe. berbunga hati mama. sape lagi nak puji mama masak sedap kan? anak sendiri lerrr..

Sampai sekolah, kawan-kawan dah beratur. haha. ambikkk..kelam kabut. esok pagi kalau nak sarapan nasi kena awal sikit ye. time tu nak pegi sekolah time tu la nak makan. nasib baik sekolah dekat.

pss: nampak gaya tambahla menu baru makan sampai jemu. nasi lemak hijau. haha. nasib baik stok beras basmathi banyakkk. sebab aku bawak balik rumah baki buat nasi beryani masa aqiqah haritu.

esok kena masak nasi lemak lagi kah? kalau bawak bekal kasih sayang je pegi sekolah boleh tak? Miahahah. heppp!! mama jangan malas-malas. nasib baik masak nasi lemak untuk anak-anak tak payah masak sambal. kalau ayah kekanak balik esok memang wajibla masak complete set nasik lemak untuk bawak bekal ke tempat kerje. bilis+kacang goreng, timun, telur rebus, sambal tumis. perrgghhhhh!!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

3 comments:

*azni* said...

betul la tu bekal kasih sayang..kasih syg emak terhadap anaknye.. :)

syawalsimpsons said...

mak lang pon nak nasi lemak hijau gak la mak ngah..kikikikiki...

p/s : kakak..mau ikut kaa G cameron bulan 5 ni...date x decide lagi..egat nak ajak mak, abah N diah..nak join tak..umah dah siap, tinggal G je...tapi 2H 1M la kan...mau kaa....

aNiM said...

*azni*: kan :) bekal kasih sayang boleh kenyang sampai tengahari tak ek? miahhaaha

maklang syawalsimpsons: boleh saje. mau kah? jom la balik kampung. heeh

nak gi cameron??
nak ikutttttttttttttttttttttttt!!!
mau..mau..mau :)